Pieprz – dlaczego warto go jeść?

Pieprz to przyprawa, która wykorzystywana jest w kuchniach całego świata. Maleńkie, pikantne ziarenka dodają smaku wielu potrawom, a uniwersalny aromat pieprzy sprawia, że nadaje się on do doprawiania niemal każdego dania. Jednak pieprz jest nie tylko smaczny, ale również wyjątkowo zdrowy!

Pieprz – dlaczego warto go jeść?

Pieprz od setek lat uznawany jest za wyjątkowo zdrową przyprawę. Zawarta w nim piperyna, która odpowiada za ostrość ziarenek, ma zbawienny wpływ na zdrowie. Substancja ta obniża poziom cholesterolu we krwi, ma działanie antynowotworowe oraz antyseptyczne. Pieprz ma również właściwości rozgrzewające, pomaga łagodzić objawy przeziębienia i grypy oraz umożliwia szybsze zwalczenie infekcji. Niewielkie dawki pieprzu działają również pozytywnie na układ pokarmowy i oddechowy, większe zaś mogą łagodzić dolegliwości bólowe. Pieprz zbawiennie wpływa również na pracę układu pokarmowego, ułatwia trawienie pokarmów i przyspiesza metabolizm organizmu.

Pieprz kubeba – zbawienny wpływ na zdrowie

Nieco rzadziej wykorzystywany, malezyjski pieprz kubeba posiada nieco łagodniejszy i bardziej charakterystyczny smak z lekką nutą zbliżoną do smaku gałki muszkatołowej. Jest to silny środek antyseptyczny, wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwwymiotne oraz pomaga w walce z różnymi infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Przyprawa ta ceniona jest również ze względu na pozytywny wpływ na układ moczowy oraz rozrodczy, niegdyś używana była w trakcie leczenia wielu chorób intymnych.