Szybkie pierogi – jak zrobić?

Jeżeli lubisz pierogi, zapewne zastanawiasz się, czy da się w szybki i prosty sposób przygotować ciasto, aby zrobić smaczny obiad. Przeczytaj poniższe wskazówki i sprawdź, co ma znaczenie przy przygotowywaniu takich szybkich dań!

Szybkie pierogi – jak zrobić elastyczne ciasto?

Gdy chcesz na szybko ugotować pierogi, powinieneś mieć wcześniej przygotowane ciasto. Ciasto pierogowe możesz z powodzeniem mrozić, podobnie, jak gotowe pierogi, ale zanim je zamrozisz, musisz wziąć się za wykonanie ciasta. Bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Mąkę przed wymieszaniem musisz zważyć, a następnie przesiać. Do mąki dodaj także jaja. Są one konieczne, ponieważ doskonale wiążą ciasto i sprawiają, że jest ono elastyczne i sprężyste. Ciasto można wyrabiać ręcznie, ale jeśli użyjesz robota planetarnego, cała praca pójdzie o wiele szybciej, a Ty zaoszczędzisz mnóstwo czasu. Po wyrobieniu ciasta na pierogi możesz je od razu zamrozić – użyjesz go wtedy, gdy będziesz miał ochotę na szybkie pierogi! Aby odmrażanie ciasta poszło szybciej, włóż je do mikrofali i nastaw na kilka minut, po chwili możesz je już rozwałkować i wycinać kółka.

Gotowanie pierogów – najszybszy sposób

Aby pierogi były dobrze ugotowane, trzeba je wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Do garnka wlej także trochę oleju roślinnego – pierogi nie będą się sklejać. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej. Ugotowane pierogi możesz podawać prosto z wody lub podsmażyć je na patelni z cebulką i boczkiem – w zależności od tego, jaki rodzaj farszu znajduje się w środku. Pierogi z mięsem komponuj w duetach z surówkami: z marchewki lub ogórków kiszonych i marynowanej cebuli. Pierogi ruskie podawaj natomiast z roztopionym masłem i odrobiną cukru. Jeśli chcesz, możesz również przygotować bezglutenową wersję pierogów. Wystarczy, że kupisz odpowiednie mąki: kukurydzianą, mąkę kokosową lub zrobisz domowe pierogi z dodatkiem tapioki. Do przygotowania bezglutenowych pierogów, potrzeba nieco więcej czasu, ponieważ ciasto dłużej się zagniata.